Nieuws

  • Stageplaats voor student(e) met kennis van Zweeds of Deens bij Blue Drops, Drongen (23/2/2024)
    De afdeling verkoop van Blue drops, een bedrijf in Drongen dat producten maakt voor zwembadinstallateurs en -handelaars, heeft een stageplaats voor iemand die communiceert in het Nederlands en Deens of Zweeds. Taken bestaan vooral uit het telefonisch en per mail beantwoorden van vragen over bestellingen, facturatie en producten, maar ook vertalingen. De stagiair zal ook nauw samenwerken met een medewerker die in Denemarken woont. Blue Drop biedt nadien een mogelijkheid om voor het bedrijf te komen werken.
    Voor meer info: hr@bluedrops.eu
  • Studiebeurzen voor zomercursussen Zweeds in Zweden (22/2/2024)

    Svenska Institutet (www.si.se), een Zweedse overheidinstelling die Zweden en academisch onderwijs in het Zweeds promoot, organiseert ook dit jaar weer zomercurussen in Zweden voor gevorderde beginners. Heb je er dus minstens één semester Zweeds op zitten bij ons, dan kun je je inschrijven, én een van de 160 beurzen aanvragen die het instituut hiervoor ter beschikking stelt.

    De beurs dekt de verblijfkosten en het cursusgeld (inclusief excursies tijdens de cursus), maar niet de reiskosten naar Zweden zelf.

    De procedure is als volgt: op de site van SI bekijk je het overzicht van de scholen die dit jaar een zomercursus inrichten: Sommarkurser i svenska – Svenska institutet (si.se)

    Het gaat om zogenaamde “folkhögskolor” -een soort centra voor volwassenenonderwijs, verspreid over heel Zweden.

    Je kiest een cursus die je interesseert en dient een aanvraag in bij de organiserende school (klik op “Ansökningsblankett”). Daar vul je alle nodige gegevens zelf in. Deadline voor de aanvraag is 31 maart 2024.

    Ten laatste tegen 27 maart 2024 meld je je interesse en de school van je keuze ook bij Freek Adrians, Freek.Adriaens@ugent.be, contactpersoon voor SI.

    De afdeling moet SI en de organiserende scholen een taalattest bezorgen van iedere deelnemer, en indien nodig de geïntereseerde studenten rangschikken volgens criteria als motivatie, eventuele eerdere studieverblijven in Zweden e.d.

    Per universiteit kunnen maximum drie studenten geselecteerd worden voor een beurs. De uiteindelijke beslissing ligt bij SI. Zijn er te veel kandidaten voor één cursus, kan SI aan de kandidaten voorstellen om in te schrijven voor een andere cursus.

    Heb je nog vragen, mail dan naar Freek Adriaens.

     

  • De afdeling Scandinavistiek op Instagram! (5/12/2022)

    De afdeling Scandinavistiek heeft sinds kort ook een Instagramaccount: https://www.instagram.com/afdelingscandinavistiek/

    Beheerders van het account zijn Joksie Biesemans en Hanne Willekens. Studenten die er dus b.v. zelf een foto willen delen, nemen best contact op met hen.

     

  • Boekenclub De Poolcirkel (23/9/2021)

    De afdeling Scandinavistiek is in september 2021 met een eigen boekenclub gestart, De Poolcirkel, die doorgaans een keer per maand samenkomt in boekhandel Limerick, Koningin Elisabethlaan 142, 9000 Gent. Op iedere bijeenkomst wordt een Scandinavisch boek besproken dat vooraf door de deelnemers uitgekozen en gelezen is.

    Voertaal is een mengeling van Zweeds en Nederlands. Iedereen is welkom: studenten, ex-studenten en sympathisanten.  Kijk eens op de Facebookpagina van de leesclub, of mail Els Biesemans voor meer info.